Küüned

Moderator: ulariniinemagi

Küüned

Postby Evis » Thu Aug 16, 2007 3:15 pm

* Kui tihti lõikate oma koera küüsi?
* Kui pikaks/lühikeseks lõikate?
* Mille järgi lõikate?
* Kuidas koer sellesse suhtub?

Miks selline küsimus?

Endal on mul kodus Russell, kelle KÕIK küüned on süsimustad. Pole ühtegi roosat küünt, mille järgi lõigata saaks. Olen kuulnud ka lõhede (küüne taga) järgi lõikamisest aga no selle järgi saab ka ime-vähe lõigata. Nädalavahetusel avanes mul võimalus Sassi küüsi Villi omadega võrrelda ja Sassil on tema kõrval kole pikad küüned.
Olen korra Sassil liiga kaugelt lõiganud. Sass võpatas vaid korra aga perenaine oli kuu aega shokis ega julgenud enam küüsi puutuda.
Kas peaksin laska nt. loomaarstil korra neid lõigata ja siis selle järgi lõikama? Või on Teil mõni muu hea nipp, mille järgi kindlaks teha kui palju võib ja peab lõikama.
Mainiks veel niipalju, et väga palju me asfaldi peal küüsi kulutamas ei käi. Tagumisi küüsi peaaegu, et ei lõikagi (need kuluvad ise ära, lõikan vaid terava otsa ära).
Evis
Juunior
Juunior
 
Posts: 165
Joined: Thu Mar 08, 2007 1:21 pm
Location: Lääne-Virumaa

Postby Rästas » Thu Aug 16, 2007 11:49 pm

Tundub, et vastasid ise oma küsimustele - loomaarst aitab kindlasti :)
Villil on õnneks igal käpal vähemalt üks hele küüs, mille saab ilusti parajaks lõigata ja selle järgi ka teised küüned. Sassil on aga, jah, kõik mustad ja nii ilusad nagu plastikust kunstküüned. Neid naljalt, siuh, lühemaks ei lõika.
Netiavarustes sellel teemal palju just ei pajatata.
Ühe asjaliku artikli leidsin:

Koera küünte lõikamine

Koeral küüned kasvavad pidevalt ning kui tal pole piisavalt võimalust neid lühemaks kulutada (näiteks asfaldil), jääb omaniku hooleks need õiges pikkuses hoida.
Liiga pikkade küüntega on koeral ebamugav liikuda ning käpa pidevast ebaloomulikust asendist võivad tekkida probleemid liigestes. Õige pikkusega küüned on sellised, mis seisval koeral maha ei ulatu.
Koer peab küünte lühendamise vajalikkusest aru saama juba varases nooruses. See protseduur peaks omaseks saama kutsikapõlves, alustada võiks peaaegu kohe pärast kojutoomist. Mängeldes saavad tuttavaks küünetangid (las ta esmalt nuusutab neid) ja protseduur ise (maiustuste ja kiitmise saatel). Väsinud kutsikal on seda tunduvalt hõlpsam teha kui just ärganud ja mängulusti täis loomahakatisel.
Ka vanale koerale on võimalik „uusi trikke“ õpetada. Lauses „Minu koer ei lase mul üldse küüsi lõigata!“ peegeldub eelkõige peremehe enda tegematajätmine. Kuid kunagi pole hilja alustamiseks.

Millest alustada
Koeraga tuleb küüntelõikuse vajadusest rääkida rahuliku ja veenva hääletooniga. Koer peab mõistma, et ta ei pääse küünte lühendamise eest mitte kuhugi. Tõsi, küüntelõikus pole vähemasti esimestel kordadel koera lemmikmeelelahutus. Pidev, rutiinne tegevus kord nädalas või paar korda kuus tagab selle, et koer vähemalt talub seda kui üht peremehe veidrust. Vastupuiklemine pole piisav põhjus küüntelõikust edasi lükata ( nii harjub koer oma tahtmist saama ja rabeleb järgmisel korral juba tugevamini). Neil, kes ilmutavad erilist visadust ja mõistmatust küünte lõikamise suhtes, on võimalik kasutada suukorvi ja koera kinnihoidvat abilist (või abilisi).
Muide, on koeri, kes lausa naudivad seda protseduuri – see sõltub koera iseloomuomadustest ning lõikaja oskustest ja otsusekindlusest.

Kuidas lõigata
Sel, kas lõigata küüned enne esimestel või tagumistel käppadel, pole tähtsust, kuid paljud koerad taluvad tagumiste käppade küünte lõikamist kannatlikumalt.
Peamine on see, et lõikamine ei teeks koerale valu (valus on siis, kui lõigatakse läbi närv). Küünte säsis olevad veresooned ning närvid kasvavad pikemaks koos küüntega ning pikki küüsi lõigates on oht neid vigastada. Pikki küüsi tuleb lõigata vähe, kuid sageli – tasapisi taanduvad veresooned ja närvid kaugemale. Veelgi parem on, kui lõigata küünt mitte risti nagu tavaliselt, vaid lühendada seda nii, nagu teritatakse pliiatsit: nii, et säsi jääb terveks ja veidi pikemaks kui ümbritsev küüs.
Heledate küünte lõikamine on lihtne: lõigata tuleb veresoontest ja närvidest paar millimeetrit kaugemalt.
Tumedate küünte puhul pole veresooni näha ning oht tundlikku küüneosa vigastada on suurem. Küünte alumisel poolel on säsiosa siiski paremini jälgitav.
Kui juhtub, et küüneots hakkab veritsema, saab verejooksu peatamisel abi ka kaaliumpermanganaadi kristallidest. Kristallid tuleb suruda (kas marlitükil või vatitiku otsas, mida eelnevalt veidi niisutada) vastu veritsevat kohta ning verejooks lakkab peagi. Abi võib saada ka haavaliimist. Igaks juhuks tasub sel, kes oma lõikamisoskustes kindel pole, esmaabivahendid protseduuri ajal käeulatuses hoida.

Küsi nõu loomaarstilt
Alati on võimalik lasta koera küüsi lühendada ka loomakliinikus ning kui algajal küüntelõikajal pole käepärast mõnd asjalikku juhendajat, on õpetlik esimene küüntelõikus teha kliinikus. Hiljem on mõistlik see protseduur siiski ise selgeks õppida – võit on nii ajas kui rahas.
Küünetange on mitmesuguseid, väikestele koertele sobivad väiksemad, suurtele suuremad tangid. Enne lõikamist kontrolli, et riistad oleksid teravad! Nürid tangid võivad küüsi vigastada ning loomale valu ja ebamugavust põhjustada.

Kaie Päike artikkel ajakirjast "Lemmik"
Villi: Russellid ruulivad ;)
User avatar
Rästas
Juunior
Juunior
 
Posts: 63
Joined: Sat Mar 10, 2007 2:33 pm
Location: Viimsi

Postby Evis » Fri Aug 17, 2007 8:01 am

Aitähh Merle!

Igaks juhuks külastan täna loomaarsti.
Olen muidu suhteliselt visa küünelõikaja (lõikan nii iga 2 nädala tagant) aga olen harjunud siis lõikama niipalju kui küünetangid lubavad (panen plaadi ette). Sass õnneks kannatab küüntekõikamise kenasti ära :D
Evis
Juunior
Juunior
 
Posts: 165
Joined: Thu Mar 08, 2007 1:21 pm
Location: Lääne-Virumaa


Return to Nipid ja nõuanded

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron