Russellite trimmimine

Moderator: ulariniinemagi

Russellite trimmimine

Postby koolibri » Mon Nov 16, 2009 10:32 pm

Tekkis küsimus, kas russelleid ka trimmitakse / pügatakse? Tundub, et meie väike tegelane on väga karvaseks läinud.
koolibri
Kutsikas
Kutsikas
 
Posts: 11
Joined: Thu Jun 11, 2009 10:35 pm

Re: Russellite trimmimine

Postby Janne » Tue Nov 17, 2009 12:06 am

No lühike vastus oleks jah. Mul on hetkel juba 2 täiskarmi karvaga koera ja kui tahta nad pidevalt väga kenas konditsioonis hoida, siis peaks ca korra kvartalis neist üle käima. Kui koer on poolkarmi karvaga, siis on tööd vähem, aga enamvähem sama sagedusega tuleks lahtist surnud okast ära tõmmata. Kunagi aegade alguses õpetas Kadi, et trimmida tuleb lihtsalt sõrmede abil väikeste koguste kaupa enamvähem lahtist karva kitkudes. Nii ma olen ka teinud, väikese praktika käigus saad juba silma järgi kenasti aru, milline on lahtine karv ja milline on kinnine uus karv. Kui koer on niimoodi üle käidud, siis esi- ja tagakäppade lipud on ilus tasaseks piirata kääride abil ning lõigata käpaotsad nn. kassikäppadeks. Mina lõikan umbes sealt, kus küüned välja tulevad, aga minu meelest sõltub see lõikamise täpne koht rohkem koera käpa kujust. Pea viimistlemine on tiba keerulisem, pealaelt ja kõrvadelt pikk karv ära, põskedelt (kuni suunurgani) samuti siledamaks. Kulmud ja habe jäta muidugi puuumata. Saba ka: sabaotsast karvad risti maha lõigata ja siis sabaots ümaraks viimistleda, sabale lippu ei jäeta, st saba peaks olema enamvähem ühtlaselt pulkjas. Üsnagi tarvilikud asjad on fileerkäärid. Nendega saab tasandada ja silendada karvapööriste kohti, sealt tavakääridega lõigates jäävad järsud lõikeservad. Piki kaela mõlemal pool jookseb karv eest ja tagant kokku, seda joont tuleks fileerida. Samuti reite tagakülgi.Tüdrukutel lõigatakse tutt siledaks, poistel ka need pissijuhtimise karvad ära.

Üks link ka:
http://www.therealjackrussell.com/advice/grooming2.php
User avatar
Janne
Juunior
Juunior
 
Posts: 86
Joined: Tue Mar 20, 2007 11:04 am
Location: Tartu

Re: Russellite trimmimine

Postby Tuulitukka » Tue Nov 17, 2009 4:57 pm

Tere koolibri,

Lisan ka mõned omapoolsed kommentaarid.
Jääksin Jannega eriarvamusele kulmupuhmaste osas. Meie Tuulil, kes on tõeline karvik, lähevad nn. "Breźnevid" alati tasandamisele. Koera ilme muutub kohe selgemaks. Aga eks see on vist kuidas kellegile meeldib. Soovitan ka kääre, nii fileer- kui ka tavalisi, kasutada võimalikult vähe, et karva kvaliteet ei kannataks. Lõigates pidavat muutuma russelli karv lõpuks pehmeks ja lendlevaks. Ise kasutan kääre vaid tundlikes piirkondades ehk siis taguotsa kandis ja ka pehmete kõhukarvade juures, ja muidugi saba ja käpakuju viimistlemisel. Muidu käib kõik koer käsitööna paljaks :), k.a kaelajoon, mida oma koeral ka kitkun mitte ei lõika.
User avatar
Tuulitukka
Kutsikas
Kutsikas
 
Posts: 48
Joined: Thu Jul 26, 2007 10:49 pm

Re: Russellite trimmimine

Postby koolibri » Tue Nov 17, 2009 9:45 pm

Tuulitukka: Milliseid vahendeid kasutad selle käsitöö juures?
koolibri
Kutsikas
Kutsikas
 
Posts: 11
Joined: Thu Jun 11, 2009 10:35 pm

Re: Russellite trimmimine

Postby Tuulitukka » Tue Nov 17, 2009 10:32 pm

põhiliselt ikka sõrmi :D, jalgade viimistlemisel ja siin-seal võtan abiks madala teraga trimminoa.
User avatar
Tuulitukka
Kutsikas
Kutsikas
 
Posts: 48
Joined: Thu Jul 26, 2007 10:49 pm

Re: Russellite trimmimine

Postby Janne » Wed Nov 18, 2009 6:44 pm

See kulmupuhmaste piiramine sõltub ilmselt sellest, missugune koera karvakasv on. On koeri, kelle pole sealt midagi õieti piirata ;-), aga eriti ohtra karvakasvu puhul peaks korrektse välimuse saamiseks ilmselt tõeti pisut kohendama. Mina pole seni trimmnuga üldse kasutanud, lihtsalt käsitsi kitkun.

Karva lõigata tõesti ei maksa, eriti tasuks pügamismasin koerast maksimaalselt kaugele hoida. Pügatud karv tähendab seda, et surnud karv on ikka otsapidi oma paigas, karv läheb pehmememaks ja on tulemus on pigem selline plüüsitaoline.
User avatar
Janne
Juunior
Juunior
 
Posts: 86
Joined: Tue Mar 20, 2007 11:04 am
Location: Tartu

Re: Russellite trimmimine

Postby Fanny » Wed Nov 18, 2009 8:24 pm

Minu isiklikud kogemused - Charlotte poolkarm,Trista kergelt poolkarm ja Latino karmikarvaline. Charlottet nüpin (see on nagu kana kitkumine :D ), (filee)kääridega saba, tagumik, kõhualune, vahest ka natuke "aitan" rinnalt. Vunts-habe vajavad harva tasandamist-õgvendamist. Tristal saab lahtise karva kõige paremini ära sae moodi kammiga, kääridega sama, mis Charlottel. Latinol kasutan peamiselt trimmimisnuga, käsitsi nüpin ainult kõrvad. Kääridega piiran kord kvartalis ka vuntsi-habet ja kulme, muidu võib need varsti patsi punuda :mrgreen:
Image
User avatar
Fanny
Juunior
Juunior
 
Posts: 193
Joined: Sun Nov 04, 2007 8:25 pm
Location: Tallinn


Return to Nipid ja nõuanded

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron