Mina, minu koer ja teised isikud

Moderator: ulariniinemagi

Mina, minu koer ja teised isikud

Postby Evis » Thu Mar 29, 2007 3:23 pm

Suheldes täna ühe teise Russelli kasvatajaga sattusime arutama teemat - Kuidas teha teistele inimestele selgeks et nad sinu koera ignoreeriksid. Tundus huvitav teema ja mõtlesime selle küsimuse laiemale arutamisele üles panna.
Niisiis...
Kuidas teha võõrale inimesele selgeks, et nad sinu koerale nn.lollusi ei õpetaks (ei annaks süüa, ei laseks hüpata jne)

Mõnele inimesele lihtsalt rahulik rääkimine ei aita.
Need inimesed arvavad et teevad koerale head, kui talle süüa pakuvad, ning et see on täiesti normaalne kui koer tervitamiseks tema najale hüppama hakkavad.
Kindlasti on enamus koeraomanikke vähema - või rohkemal määral kokku puutunud Selliste inimestega.
Kuidas sellises olukorras käituda?

Toon siis kohe omaltpoolt näite:
Üks Sellist tüüpi inimene on minu isa.
Olen talle korduvalt ja korduvalt selgeks teinud et koerale ei ole vaja (ja ei tohi) süüa anda. Selgitan talle et see on halb komme ja ta õõnestab minu autoriteeti). Aga siiski iga jummala kord kui talle koeraga koos külla lähen annab ta koera erinevad maiusei ja ühe korra lubas isegi Tema taldrikult toidujäänused süüa).

Teine ja minu jaoks vägagi aktuaalne näide:
Minu vanaema kes meiega ühes majas elab.
Vanaemal on samuti koer (kes on siis täielik, ülivõrdes karjajuht ja väga väga argressiivne koer - aga õnneks mitte teiste koerte peale).
Olen vanaemale 101 korda öelnud et ta koerale süüa ei annaks ja ka muid asju ei teeks mis koera kasvatamisele hästi ei mõju. Aga sellest pole siiani kasu olnud. Olen pakkunud talle koerapsühholoogia raamatuid lugeda, et ta saaks ka oma koera käitumist veidikenegi muuta. Aga siiski asjatult. Olen end lolliks vihastanud,et ta mind kuulda ei võta. Ja ausalt öeldes on see suht masendav kui keegi sulle halba soovib (sest nii see ju on....nn. koerale head tehes teeb ta ju mulle halba).

Koer on minu hobi ja nemad üritavad mul hobi (siikohal vabandan) p....e keerata

Mida teeksite Teie / olete teinud...
Evis
Juunior
Juunior
 
Posts: 165
Joined: Thu Mar 08, 2007 1:21 pm
Location: Lääne-Virumaa

Postby Rästas » Thu Mar 29, 2007 3:51 pm

No see teine russelli inimene olin mina, kellega siinset teemat hekseldati.
Mul kogemus omast käest:
Isa, kes on läbi-lõhki koerainimene olnud, kanseldas Villit ühe nädala meie kodus. Kui koju tagasi tulime, magas koer varbad taeva poole diivanil, oli tublisti kosunud ja varem selgekssaadud käsklused... :roll: tahan täidan, tahan mitte- luuran minema või viskan selili maha jalad taeva poole.
Isa söötis talle kõike seda, mida isegi sõi: makarone seenekastmega, suitsetatud seapõske, lihapraade, vorstivõileiba ja muud kraami.
Ometi ma palusin: koer sööb koeratoitu ja sinna võib lisada jogurtit ja keefiri ja magedat lihaleent ja maiust saab vaid siis, kui ta selle auga välja on teeninud.

Noh ja tark koer oli puha raisus nagu paha metssiga... :lol:
Tegi mis tahtis, kiusas, hüppas hammastega tigedalt taguotsa, ülbe kui tõusik.
Helistasin kolleegile, kes omab ja koolitab päästekoeri (üks on päästja valmis, teine on veel noor). Tema tuli külla ja tegi reeglid karmilt selgeks- need olid käest ära läinud. Rahu sai maapeale tagasi :wink:

Kuidas aga inimesele reeglid selgeks teha, et näpust pidev maiuse andmine ja keelatu lubamine on pigem karuteene, kui hea tegu - seda mina kahjuks ei tea.
Villi: Russellid ruulivad ;)
User avatar
Rästas
Juunior
Juunior
 
Posts: 63
Joined: Sat Mar 10, 2007 2:33 pm
Location: Viimsi

Postby katlink » Sat Mar 31, 2007 11:28 am

Tegelikult tundubki, et inimestele on kõike seda tunduvalt keerulisem selgeks teha kui koerale :( .
Mina olen seni kasutanud sõprade ja tuttavate peal lihtsat ja suht otsekohest meetodit. Olen otse öelnud, et koerale midagi laualt anda ei tohi, temal on tema enda toit ja kui ta hakkab jalgadele hüppama, siis tuleb lihtsalt ignoreerida. Ja hoiatuseks on see, et kui ikkagi midagi antakse, siis me lihtsalt enam külla ei tule või kohtume järgmistel kordadel vaid õues jalutades, kus isegi süüa ei saa. Seni on see mõjunud, kuigi eks neid hämmeldunud nägusid ole ikka tehtud (a la aga ta on ju nii armas, ta võiks ju saada väikese küpsise jne.)
User avatar
katlink
Juunior
Juunior
 
Posts: 52
Joined: Thu Mar 08, 2007 2:27 pm
Location: Tallinn


Return to Nipid ja nõuanded

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron